מיזמים

ירקות מסורתיים

מכיוון שהחקלאות המתועשת נפוצה כל כך, כבר קשה למצוא גן ירק משפחתי ביישובים הבדואים. הולך ונעלם הידע ,בעל חשיבות רבה, בגידול ירקות והבקיאות בשיטות של הכנת הקרקע, השקייה, חיפוי, וטיפול יום-יומי שסייעו במשך מאות שנים לבדואים להתמודד עם תנאי שטח קשים השוררים במדבר. במיזם הירקות המסורתיים אנו מגדלים מגוון ירקות מדבריים מסורתיים כדי לשמר ולתעד שיטות גידול בדואיות מסורתיות ולתרום לשיפור התזונה בקרב חברי הקהילה. תוכנית הכשרה, בהנהגת נשים, מקדמת הקמת גני ירק משפחתיים.

מיזם צמחי מרפא

השימוש בצמחי מרפא נמצא בלב המסורת, ההוויה ואורח החיים של הקהילה הבדואית במשך דורות. צמחים אלה, שהסתגלו לתנאי המדבר, הינם בעלי תכונות רפואיות עוצמתיות שיכולות לטפל במגוון רחב של בעיות בריאות. מיזם צמחי המרפא משמר, מתעד, ומציג ידע בדואי מסורתי בריפוי טבעי וטיפוח הגוף באמצעות צמחים מדבריים. ידע חשוב זה עומד בסכנת כליה כתוצאה מתהליכי עיור המתרחשים בארבעים השנים האחרונות. כעת המיזם מפתח קבוצה של מוצרים לריפוי וטיפוח הגוף, הכוללת משחות, סבונים וחליטות תה.

עדרים ומחלבה

אנשים רועים כבשים ועזים באזור הנגב כבר אלפי שנים. אורח החיים של רועה הצאן מתואר בתנ"ך ובסיפורי עמים. היום רוב הכבשים בארץ וכרבע מהעזים הם בבעלות בדואית. מיזם העדרים והמחלבה מציג מודל כלכלי מודרני של גידול בעלי חיים המתאים לצרכי הקהילה הבדואית. הוא מייצר מגוון של מוצרי חלב איכותיים ובקרוב יתחיל לנצל את כל תוצרי הלוואי של העדרים, החל מזבל אורגני לדישון ודלק בצורת ביו-גז, ועד צמר לאריגה ומלאכת יד.

שיקום המערך האקולוגי

בהובלה של ד"ר סטפאן ליו מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, המיזם לשיקום המערך האקולוגי בפרוייקט משלב פעילויות לטיוב הקרקע, אגירת מי גשמים, והעשרת גיוון החי והצומח באתר, והינו דוגמה לגישה כוללנית למאבק בתהיליכי מידבור.

טכנולוגיה משולבת

תשתית משולבת של טכנולוגיות ירוקות תדגים את הגישה של "מפסולת למשאבים" בפרוייקט: מיקסום השימוש במשאבים מתחדשים, סילוק פליטות מזיקות, וחתירה לאפס פסולת. צוות תיכנון הפרוייקט, בהנהגת ד"ר מיכאל בן-אלי, שכלל חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומומחים נוספים מהמגזר הפרטי, פיתח תשתית משולבת של טכנולוגיה ירוקה שתכלול מערכת אנרגיה חדשנית של רוח ושמש, מערכת השקייה מתקדמת, מערכת לייצור ביו-גז, מערכת לטיפול במי שפכין, ומתקן לקומפוסט.

הכשרה וחינוך

מרכז המבקרים משמש כמרכז אזורי משמעותי לחקר, חינוך, והכשרה עבור בתי ספר יסודיים ותיכוניים בנגב. כמו כן, המרכז מהווה משאב להעצמה, יזמות חברתית, והכשרה טכנית עבור הקהילות בסביבה. במתחם פועלת תיירות אקולוגית המאפשרת מפגיש של מבקרים עם החברה הבדואית, על מסורותיה ותרבותה ולעקרונות הקיימות כפי שהם באים לידי ביטוי במיזמים השונים.

קהילה

פיתוח‭ ‬חשיבה‭ ‬ותוכניות‭ ‬העשרה‭ ‬שיאפשרו ‬שיתופי‭ ‬פעולה‭ ‬בין‭ ‬שבטים‭ ‬וכפרים‭ ‬בדואיים‭ ‬שונים‭.‬ העצמת נשים שמקבלת ביטוי בפרויקט ברמה הגבוהה ביותר בזמן שלמעלה‭ ‬מ-50% מהאנשים המועסקים בפרויקט הן נשים, וברובן בעמדות מפתח.

מגוון ביולוגי

אחת המטרות העיקריות של הפרוייקט היא להעשיר את המגוון הביולוגי של האזור. בצילומים תוכלו לראות את השינוי הגדול שכבר קורה באתר. השבחת הקרקע יצרה‭ ‬מקום‭ ‬להתפתחות‭ ‬של צמחים ופרחים, ובית לחיות וחרקים רבים, וכ- 55 זנים של ציפורים.

הכנסת אורחים

בשנים האחרונות, ביקרו בפרוייקט ואדי עתיר אנשים מכל העולם וביניהם הרבה אורחים רמי דרג. בשנה האחרונה כ 16,000 מבקרים הגיעו מהאזור, מהארץ ומרחבי העולם. קבוצות של תלמידים, ועדי עובדים, ובעלי עניין בתחומי הקיימות. 

הכנסת אורחים

שיקום אקולוגי

עדרי צאן

מגוון ביולוגי

טכנולוגיות משולבות

צמחי מרפא

קהילה

הכשרה וחינוך

זרעים וירקות